26.03.2021

Hoe leg je een zwemvijver aan?

Een vraag die we al vaker kregen! Zwemvijvers zijn zeer populair, en een aantrekker van biodiversiteit in je tuin. Bij de aanleg dien je rekening te houden met een aantal technische aspecten die we je graag uit de doeken doen. We laten onze expert aan het woord.

ekeren-woning-tuin-zwemvijver-01

Een paar droge en hete zomers en iedereen wil een zwemvijver in zijn tuin. Groot gelijk, want een zwemvijver is een heel jaar door genieten. Als je er niet zelf in kan zwemmen dan heb je iets moois om naar te kijken, een wisselende beleving gedurende alle seizoenen. Het is ook een natuurlijke biotoop waar heel wat planten en diertjes zich thuis voelen. Als een zwemvijver goed is aangelegd dan is het onderhoud eerder beperkt.

Het kloppende hart van de zwemvijver

De plantenfilter is het kloppende hart van een goed werkende zwemvijver. Vaak zien we plantenfilters met maar een aantal plantensoorten, maar door een variëteit aan soorten verhogen we de biodiversiteit en de beleving. Enkel bij een goed evenwicht tussen mineralen, planten en microbiota zal de zwemvijver optimaal functioneren.

ekeren-woning-tuin-zwemvijver-05

Ook een variatie aan filtersubstraat en niveauverschillen in de plantenfilter zorgen voor een goede werking. Enkel bij een goed evenwicht tussen mineralen, planten en microbiota zal de zwemvijver optimaal functioneren. Voor de verhouding in oppervlakte tussen de zwemvijver en de plantenfilter rekenen we meestal met ⅓ plantenfilter t.o.v. ⅔ zwemoppervlak. In functie van het gekozen systeem kan dit meer of minder zijn. Maar reken dus als je 30m2 zwemvijver hebt, dat er maar in 20m2 kan gezwommen worden.

Evenwicht in de plantenfilter

Traditioneel worden zwemvijvers meestal voorzien van een downflow systeem met de pomp in de plantenfilter of een upflow systeem. Indien dit niet correct geïnstalleerd wordt, zorgt dit vaak voor problemen, waardoor er allerlei lapmiddelen moeten worden ingezet om alles terug in evenwicht te krijgen. En zwemvijver kan alleen duurzaam en ecologisch zijn als deze ook duurzaam en ecologisch wordt ontworpen en aangelegd met de nodige aandacht voor het ontwerp van de plantenfilter als draaiende motor van het geheel.

ekeren-woning-tuin-zwemvijver-07

Laat je altijd goed adviseren voor je aan de aanleg van een zwemvijver begint. Een zwemvijver kan alleen duurzaam en ecologisch zijn als deze ook duurzaam en ecologisch wordt ontworpen en aangelegd met de nodige aandacht voor het ontwerp van de plantenfilter als draaiende motor van het geheel. En dat is net iets complexer als een zone vullen met lavasubstraat (niet doen!) en vol zetten met Gele lis.

Overweeg je een zwemvijver in je tuin? Laat ons dan zeker iets weten. Wij denken graag mee om je zwemvijver te realiseren op een duurzame en ecologische manier.