Menu

De tuin is ontworpen bij een geïnventariseerde stadswoning in Mechelen. De bewoners waren op zoek naar een tuin waar het aangenaam verblijven is, zonder vergezochte effecten maar met de nodige aandacht voor het binnen-buiten verhaal. De vrouw des huizes heeft een grote voorkeur voor planten, dus er mocht wel wat onderhoud aan de tuin zijn. Verder moest de tuin ook kindvriendelijk zijn met voldoende speelmogelijkheden zonder hierbij naar het standaard gamma te grijpen.

tuin-prive-stadstuin-mechelen-06
tuin-prive-stadstuin-mechelen-04
tuin-prive-stadstuin-mechelen-01
tuin-prive-stadstuin-mechelen-03

De tuin is opgevat als een omsloten stadslandschap waarbij de basis bestaat uit een groenvolume (grasveld) omzoomd door een ‘rondgang’ in kiezel. De terrassen zijn uit dit groenvolume gesneden en voorzien in gepolierde beton, kleur gris clairè. In en rond dit groenvolume zijn verschillende plantvakken ontworpen, voorzien van een mix aan vaste planten, siergrassen en heesters met
wisselende bloeikleur en tijdstip.
Er werd bewust gekozen om de terrassen niet aan de woning te voorzien, aangezien deze zone meestal in de schaduw ligt. Op deze manier krijg je een vrij zicht vanuit de keuken naar de tuin zonder direct op een terras met tafel, stoelen e.a. te moeten kijken.
Langsheen de rondgang is een hedendaagse pergolastructuur toegevoegd, die tevens dienst doet als schommel voor de kinderen. De omgekeerde U-structuur in wit gelakt staal vormt een contrast met de zwarte uitbouw en volgt de zichtlijn die vanuit de bibliotheekruimte in de woning vertrekt.
Tegen de bakstenen zuidmuur is lei fruit voorzien in een tapijt van bosaardbeien.
Het verhoogde gazon, evenals een plantenbak, zijn uitgevoerd in roodkleurige cortenstaal. In de zomer contrasteert dit mooi met het groen van het gazon en de beplanting. In de winter sluit deze aan bij de bruine blaadjes van de beukenhaag achteraan. Als de kinderen wat ouder zijn, wordt er nog een vuurput in cortenstaal voorzien in het verhoogde gazon. Hier kunnen ze dan naar hartenlust kampvuren maken en marshmallows roosteren.

uitvoerder: groenpunt
architect: Asterisk Poels Architecten
fotografie: Bieke Claessens, studio k

contacteer ons +32 473 808 139 / hello@studiok.be