Menu

studio k ontwikkelde samen met LAMA landscape architects, Atelier Parkoer en het Poolse architectenbureau Gdyby een installatie in de vorm van een havenkraan, de Pionier, die vlindervriendelijke bloemen zaait en zo biodiversiteit brengt in de stad.

publieke-ruimte-installatie-gdanks-polen-01

Bij aankomst in Gdańsk zoekt de pionier een braakliggend gebied, koloniseert het en vormt er tijdelijk een tot de verbeelding sprekend baken. Bewoners kunnen de pionier bedienen, de plek inzaaien en op die manier de stad transformeren. Zodra alles ingezaaid is, verdwijnt de pionier naar een andere plek in Gdańsk. Bij het aanbreken van de lente wordt het werk van de pionier zichtbaar: bloemen toveren de plek om tot een paradijselijk groen eiland middenin de stad. Die bloemen vormen ecologische stapstenen voor de vlinders van de stad. De verschillende plekken waar de pionier aan het werk ging vormen dan weer een nieuw soort netwerk in de stedelijke infrastructuur.

publieke-ruimte-installatie-gdanks-polen-03

Zodra de pionier klaar is in Gdańsk, reist hij opnieuw naar Vlaanderen. Het Agentschap voor Natuur en Bos bekijkt met Gent en Mechelen de mogelijkheden om de pionier daar aan het werk te zetten. Het Agentschap voor Natuur en Bos hoopt dat de pionier nog naar andere steden en gemeenten in Vlaanderen kan reizen. Zo bouwt de pionier aan een groter netwerk van vergroende braakliggende terreinen.

publieke-ruimte-installatie-gdanks-polen-02

Opmerkelijk aan het ontwerp is dat de basis van de kraan na elke zaaibeurt achterblijft als stempel in het landschap. Die stempel is niet zomaar een object, maar is ontworpen als zitbank en vlinderhotel in één. Temidden van de nieuwe bloemenpracht kan de stadsbewoner genieten en de vlinder overwinteren. De arm van de kraan is versierd met insnijdingen die verwijzen naar de patronen op de vleugels van vlinders en naar bloemen die bewegen in de wind.

contacteer ons +32 473 808 139 / hello@studiok.be